Langhe Nebbiolo DOC 2012, Negro Lorenzo
De koningsdruif Nebbiolo kennen we van de Barolo en de Barbaresco, die behoren tot de wereldtop. De prijzen zijn navenant. En je moet er ook heel lang vanaf blijven. Minimaal tien jaar in de kelder is wenselijk.
Gelukkig worden er voor hen die niet zolang willen wachten ook hele goede en betaalbare streekwijnen gemaakt van Nebbiolo, zoals deze Langhe Nebbiolo DOC. De druiven hebben op de zonrijke zuidelijke hellingen heel langzaam gerijpt en werden pas medio oktober geoogst. Tijdens de lange rijpingstijd profiteerden ze maximaal van de Italiaanse zon en de opname van lekkere minerale bodemsappen. Dit geeft de wijn zijn kracht en complexiteit.
De kleur van de wijn in het glas is licht en doorschijnend rood. Dit is heel kenmerkend voor Nebbiolo. Maar vergis je niet, het is geen flauw sapje maar een krachtige en complexe wijn! De geur is heel intens maar subtiel. We ruiken een combinatie van verse pruimen, frambozen en geurige bloemen (rozen). Geen hout! Deze wijn laat de Nebbiolo in al zijn puurheid zien. De wijnmaker is er goed in geslaagd om de stevige Nebbiolo-tannines te temmen door een relatief korte inwekingstijd van de schillen op een lage temperatuur en vervolgens een lange rijping van 18 maanden op roestvrijstalen vaten plus nog een paar maanden op fles. Het resultaat is een stevige en complexe wijn met veel fruit, mooie zuren en een “bite” van de tannines. Frisheid, souplesse en kracht gaan hand in hand.
Dit is een makkelijk inzetbare eetwijn, van pasta tot gegrild rood vlees. De Barolo voor de zondag en deze voor door de week? Denk aan de schenktemperatuur, niet te warm serveren: 15 – 16 graden is mooi.\
comments
0 comments