De Barbera D’Alba DOC Caj 2013, Giribaldi
Barbera is de meest aangeplante druif in de Piëmonte en de derde meest aangeplante druif van Italië. Geen zeldzame druif dus en er is dan ook veel kaf onder het koren. Barbera is namelijk een relatief makkelijke druif: snel rijp en je kunt er grote volumes mee produceren. Veel wijnboeren doen dat dan ook. Helaas, want het resulteert in schrale zure Barbera’s zonder ziel. Aan de andere kant van het spectrum (ook qua prijs) zitten de hele sjieke Barbera’s. Ze hebben een hoge concentratie en krijgen een stevige houtrijping. Eigenlijk herken je de Barbera er niet meer in. Zonde!
De Barbera is namelijk een frivole druif waar je wijnen van maakt zoals deze! Mooi verleidelijk robijnrood waar je een beetje doorheen kunt kijken. Je ruikt puur fruit, rijpe kersen, hout is niet of nauwelijks aanwezig. Vrolijk worden we van de smaak, een “bek vol dartelend kersenfruit”. De frisse zuren maken ’m spannend en energiek. En lekker licht in de alcohol, maar 12,5%. Die fles is zo leeg, zeker bij antipasti of een vleespasta!
Wij adviseren om deze fruitige wijn heel licht gekoeld (14/15 graden) te drinken, dan komt ie het beste tot zijn recht. De wijn is helemaal op dronk, maar kan met zijn goede structuur nog rustig wat jaartjes liggen. Bij deze aanbiedingsprijs is dat een prettige gedachte.
Jos van Schaik.
comments
0 comments