Wat je moet weten van Barolo!
De Barolo is een wereldwijd zeer geliefde wijn en wordt ook wel de ‘Koning van de Wijnen’ genoemd.
De Barolo is afkomstig uit de Piemonte-Italie. In het zuidwesten van deze regio, net onder Alba (ook befaamd om zijn truffel(markt)!), ligt het wijnbouwgebied Barolo. Het strikt begrensde wijngebied spreidt zich uit over 11 gemeenten en alle wijngaarden liggen op een hoogte tussen circa 200 en 450 meter. Ruim 150 jaar geleden begon hier, op 1200 hectare, de verbouw van deze bijzondere smaakvolle rode wijn!
De kwaliteitscontrole is strikt. De Barolo heeft ook niet voor niets sinds 1980 de hoogste Italiaanse Kwalificering DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita!).
Barolo wordt gemaakt van 100% Nebiolo druif, en heeft een alcoholpercentage van minimaal 13%. Iedere Barolo heeft minimaal 18 maanden gerijpt op houten vaten en mag pas 38 maanden na de oogst worden vrijgegeven op de markt. De zogenaamde ‘riserva’ moet minimaal 5 jaar oud zijn voordat deze de markt op mag!
Kenmerkend voor de Barolo is de intense geur met aroma’s van teer en rozen! Neem een slok en proef de smaken van rijp rood fruit, chocolade, kanaal, tabak en andere kruiden. De afdronk is lang, en de tannines kunnen zorgen voor een stevige bite. De wijn is op dronk circa 8 tot 10 jaar na de oogst. Maar gezien de vele tannines kan een Barolo nog vele jaren rijpen (10 – 20 jaar)!
De Barolo is een exclusieve, en een dure wijn. Gemiddelde prijs voor een fles ligt tussen 25,- en 35,- euro. Prijs wordt bepaald door de ligging en grondsoort van de wijngaard, leeftijd van de wijnstokken, kwaliteitsselectie van de druiven en de rijping van de wijn (eiken, grote vaten, barrique). Er zijn goedkopere Barolo’s op de markt, echter deze voldoen niet aan de criteria. Een goede Barolo komt uit de kerngebieden!
Je geniet het beste van de Barolo door deze tijdig te decanteren (enkele uren van tevoren). Drink de Barolo niet te jong, mooi is zo rond de 10 jaar oud. Drink de wijn op 18 graden, kamertemperatuur is dus te hoog! Combineer de Barolo met een stevige maaltijd (risotto met paddestoelen, of wild bijvoorbeeld) of wat oude pittige kazen.
Chin chin!
Note:
Onze Barolo wijn van Elio Sandri komt uit een van de beste Barolo gemeenten, Monforte d’Alba. De wijn heeft zes jaar op eiken gerijpt, is donkerrood van kleur en heeft een intense geur van rijp rood fruit. De krachtige en imposante smaak met impressies van hout, kersen, bramen en veel tannine maken dit een typische Barolo. De wijn heeft een lange afdronk met een perfecte balans van zuren en tannines. De 2007 is op dronk, maar hij is geschikt om nog een aantal jaar te bewaren.
comments
0 comments