Niet voor doetjes! Hemelse (wijn)combinaties met aardse truffel!
De truffel is wellicht een van de meest bijzondere delicatessen uit Italië. Deze ondergrondse luxe-champignon met zijn zeer uitgesproken aardse, kruidige smaak, geurend naar bos en humus, is niet voor doetjes! De bijzondere geur van de truffel raakt je neus vol. En daar hoort dan ook een krachtige wijn bij!
Met name in Noord-Italië in Piemonte en in Zuid-Italië in Umbrië en Le Marche worden truffels gevonden. Er zijn verschillende soorten truffels, maar het grootste verschil bestaat tussen de witte en de zwarte.
De herfst is voor de Piemonte de tijd van de ‘witte truffel’, de koning onder de truffels. De zwarte truffel is vrijwel het hele jaar te vinden. De wintertruffel heeft hiervan de beste kwaliteit, wat wil zeggen het beste aroma. En zo zou je truffels ook eigenlijk altijd moeten beoordelen: met je neus. Net als varkens en honden, die woelen ze professioneel boven.
En wij (wijn)liefhebbers moeten er wel voor zorgen dat deze delicatesse de beste wijnbegeleiding krijgt wanneer hij wordt genuttigd. Truffelgerechten vragen om stevige tanninerijke wijnen met een hoog smaakgehalte, waarin aardse tonen proefbaar zijn; zowel wit als rood. Onze Nebbiolo wijnen: de Barbaresco, Barolo, Barbera d'Alba, Nebbiolo d’Alba en Barbera d’Asti, die uit hetzelfde gebied komen als de (witte) truffels, zijn waardige begeleiders. Bij gerechten als een omelet of een risotto ‘aux truffes’ smaakt een volle Brangero Langhe Chardonnay heerlijk!
Laat je verleiden door deze hemelse combinatie!
Buon Appetito
comments
0 comments