De Juiste Karaf
Een mooi wijnkaraf staat prachtig, maar heeft natuurlijk ook een functie. Zoals te lezen in de vorige blog heeft wijn baat bij decanteren/karafferen! Het juiste karaf met de juiste vorm helpt hierbij.
Jonge tanninerijke wijnen help je een handje door ze te karafferen. Dit maakt de wijn zachter, soepeler en de verborgen aroma’s komen vrij. (Veel) zuurstof is hierbij cruciaal! Om de wijn zoveel mogelijk met zuurstof in aanraking te laten komen, is een karaf met een brede onderkant het beste. De wijn kan hierin ‘vrij’ bewegen. Schenk de wijn een paar uur voordat je deze gaat drinken in dit karaf, zo krijgt het de tijd om tot optimale dronk te komen.
Sommige wijnen, met name oude wijnen, hebben bezinksel. Decanteren is nodig. Voor oudere wijnen kan (teveel) zuurstof echter funest zijn. Gebruik om te decanteren een hoog en smal karaf, bij voorkeur met een wat kleinere opening. Schenk de wijn direct nadat deze gedecanteerd is, en laat het genieten beginnen.
Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat de karaf schoon is en geen geurtjes heeft. Spoel de karaf even om met een klein beetje wijn, dit wordt ‘vineren’ genoemd. Check ook even de flessenrand voordat je gaat schenken.
Salute!
comments
0 comments