Waarom (niet) decanteren
Waarom (niet) decanteren.
Waarom de wijn overgieten in een karaf? Voor het scheiden van de droesem/bezinksel (decanteren) en om zuurstof bij de wijn te laten komen (karafferen).
Maar wat is de nut en noodzaak? En wanneer doe je dit juist?
Decanteer wijn alleen als er droesem in de fles zit of als het een jonge en tanninerijke wijn is. Oude wijnen beter NIET! Het extra contact met (te)veel zuurstof kan averechts werken! Beter is om deze oudere wijn in de fles met de kurk eraf te laten ademen. Wanneer je een oudere wijn vanwege het bezinksel toch gaat decanteren, serveer de wijn dan direct daarna!
Jonge wijnen worden gekenmerkt door een grote hoeveelheid tannines. Zo ook onze Italiaanse toppers uit de Piemonte. Het karafferen maakt de wijn soepeler en ronder van smaak. Laat de wijn royaal in contact komen met zuurstof. Schenk met grote gebaren (van hoog naar laag boven het karaf), wals de wijn eventueel nog in je wijnglas.
Bij decanteren schenk je de wijn van de fles over in een karaf. Zet de fles allereerst een tijdje rechtop, zodat het eventueel bezinksel naar de bodem van de fles zakt. Verwijder naast de kurk al het lood/capsule rond de flessenhals. Houd de fles voorzichtig schuin, zodat het bezinksel zoveel mogelijk onderin blijft. Schenk boven een felle lamp, zodat je kunt zien wanneer de droesem begint mee te komen. Decanteer voorzichtig, met een vaste hand en gebruik eventueel een zeefje.
Volgende keer zullen wij u uitgebreid informeren over het juiste karaf!
Salute!
comments
0 comments