Jos van Schaik over de Negro Lorenzo Roero Arneis DOCG 2013

Azienda Agricola Negro Lorenzo, Roero Arneis DOCG 2013
De Arneis is een druif die je niet elke dag tegenkomt. Dat is het mooie van Italië, je vindt er honderden zo niet duizenden druivenrassen waar nog bijna nooit iemand van gehoord heeft. Ze groeien al sinds mensenheugenis op hun eigen ideale lokale stukje wijngrond waar ze hun unieke karakter ontwikkelen. De Arneis is er zo een. Het scheelde niet veel of ze was uitgestorven in de 70er jaren van de vorige eeuw. Gelukkig waren er net op tijd een paar lokale wijnboeren die de druif hebben gered en in ere hebben hersteld. In de Roero, ten noordwesten van Alba, voelt zij zich het beste thuis en heeft zij zelfs de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding DOCG verkregen. De Roero Arneis kan zich tegenwoordig scharen onder de beste witte wijnen van Italië.
Producent Negro Lorenzo werkt biologisch met respect voor de natuur. Tussen de stokken op de steile hellingen laat hij het gras en de bloemen lekker groeien, waardoor een gezonde biodiversiteit ontstaat in de wijngaard. De bodem is een mengeling van zand en kalksteen, vol met prehistorische fossielen en schelpen. De grote schelp op het etiket van de fles benadrukt de invloed hiervan op het karakter van de wijn.
De wijn heeft een mooie gele kleur met een groene zweem. De geur is een elegante combinatie van peer en een subtiele kruidigheid. Je blijft eraan ruiken. De smaak is droog en rijk met fruit van rijpe peer en mango. Je proeft de minerale bodem terug in de wijn, helemaal in harmonie met het fruit. Het typische Italiaanse bittertje maakt het geheel mooi af. Het is een perfecte aperitiefwijn (kom maar op met die borrelhappen!), maar ook een mooie begeleider van een visje of een maaltijdsalade. De wijn heeft geen houtrijping gehad. Lekker jong drinken deze mooie authentieke Roero Arneis!
comments
0 comments