Kurk(smaak) in de wijn!
Soms heb je het weleens .. je neemt een slok van je wijn, en deze is helemaal niet lekker! De wijn ruikt muf, naar een vochtige kelder, en nat karton. En de (na)smaak is scherp en wrang. Er wordt dan gezegd dat de wijn kurk heeft.
Als een wijn kurk heeft, is deze besmet met een schimmel of bacterie. Veelal wordt dit veroorzaakt door de schimmel op de kurk. Maar sinds een aantal jaren weet men dat de besmetting kan ontstaan in het gehele productieproces. En dat roestvrijstalen vaten en oude houten wijnvaten ook de boosdoener kunnen zijn. Dus ook wijnflessen met een schroefdop kunnen kurk hebben!
Gelukkig kun je de kurksmaak in de wijn wel herkennen. Een muffe chemische geur (kelder lucht, nat karton), een overdosis aan noten-aroma’s en een bittere (na)smaak wijzen op kurk. Twijfel je, of het wel echt kurksmaak/-geur is, laat de wijn dan 10 minuten staan. De kurk geur en smaak zal alleen nog maar sterker worden door blootstelling aan de lucht. Ook decanteren kan hierbij helpen.
Kurk kan zowel voorkomen in de goedkopere als in de duurdere wijnen. Het heeft ook niets met ouderdom te maken. Wanneer je een fles wijn hebt die kurk bevat, bel ons dan gerust en breng deze dan (gesloten, indien mogelijk) naar ons terug!
Ciao!
Italian Catch
comments
0 comments